Cum marinăm pulpele de pui

pulpe de pui

După zeci de rețete cu pui absolut delicioase îți putem spune cu siguranță că un pui bine gătit nu face cât un pui bine gătit și marinat înainte. Și este simplu să-ți imaginezi cum un pui păstrat în amestecuri bine gândite de condimente are un gust mai bogat și arome mai pregnante decât un pui pus direct în tigaie sau în tavă de copt. Acesta este și cazul pulpelor de pui marinate, care vor rezultă mult mai gustoase decât pulpele care nu au stat într-un bait pentru carne de pui înainte. 
 
Puiul marinat este ușor de preparat și de gătit, și mult mai ușor de savurat alături de cei dragi. Este nevoie doar să alegi cu atenție ingredientele și să respecți anumite etape de preparare. Înainte, însă, de a-ți dezvălui cum marinăm pulpele de pui, îți vom vorbi puțîn despre ce presupune marinarea puiului, dar și despre motivele pentru care este indicat să marinăm carnea de pui.

Ce presupune marinarea cărnii de pui?

Marinarea puiului face referire la procesul prin care păstrezi carnea de pui la frigider, în vid, pentru cel puțîn două ore, într-o combinație de ingrediente ce aparțîn unor categorii diferite: 

  • Un ingredient acid, așa cum este zeamă de lămâie sau oțetul;
  • Un ingredient gras, precum orice tip de ulei; 
  • Condimente după gust, așa cum sunt ierburile sau pudrele; 
  • Opțional, ingrediente de tip enzime, care diluează marinată, precum mierea sau iaurtul. 

De ce să marinăm puiul? 

Marinarea are rolul de a oferi cărnii de pui o aromă extraordinară, pe care nu o poți obține fără a lasă carnea la marinat. Dacă ai ales în grabă pulpele de pui pentru masă de cină, atunci poate ar trebui să lași marinarea pentru o altă ocazie, însă cu siguranță vei pierde din gustul și din aromă preparatului. 
 
În plus procesul de preparare al mărinatei durează doar câteva minute, pentru a amestecă ingredientele și cel puțîn două ore în care lași tot amestecul să pătrundă în textura cărnii de pui. Scopul marinării este că, la finalul rețetei cu pulpe de pui, să te poți bucură de un gust mai bogat, indiferent că prepari pulpe de pui pe grătar, în tigaie sau la cuptor. 

Ingrediente pentru marinarea cărnii de pui 

Marinată de pui este un amestec de uleiuri, condimente și acizi care acționează asupra cărnii. Pentru o cantitate medie de aproximativ 6 pulpe de pui, condimentele se vor pune în cantități de câte o linguriță, lichidele în jur de 3 linguri, în timp ce jumătate de linguriță de sare va fi suficientă. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru cea mai gustoasă marinată de pui: 

  • Pulpe de pui inferioare cu piele Fragedo
  • 1 pahar de iaurt simplu; 
  • 1 linguriță de oregano; 
  • 1 linguriță de mentă;
  • 3 căței de usturoi;  
  • Coajă rasă de la o lămâie; 
  • Sare și piper, după gust; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • Pătrunjel proaspăt tocat.    

Cum marinăm pulpele de pui?

Acum că ai la îndemână toate ingredientele pentru această delicioasă marinată pentru pui, îți vom prezența cum marinăm noi pulpele de pui, într-un mod cât se poate de simplu și gustos: 

1. Amestecă ingredientele 

Având în vedere că marinată pentru pulpele de pui include usturoi, acesta va trebui mărunțit, pentru o aromă mai intensă. Începe amestecul ingredientelor cu condimentele uscate, apoi poți continuă cu sare și cu piperul, după care poți adăuga iaurtul, usturoiul mărunțit, coajă de lămâie și pătrunjelul verde. Lasă uleiul de măsline pentru final. 

2. Adaugă pulpele de pui în marinată 

Adaugă pulpele de pui Fragedo în amestecul obținut și asigură-te că marinată este distribuită uniform pe toată suprafața pulpelor. Desigur, dacă vorbim despre un alt tip de marinată, poți alege să ungi puiul cu amestecul obținut pe toate părțile folosind o pensulă, urmând să înfășori puiul în folie de aluminiu și să-l dai la frigider. 

3. Videază vasul cu pulpele de pui și dă marinată la frigider 

Noi am ales să adăugăm pulpele de pui în marinată, să acoperim vasul cu o folie din plastic și să dăm totul la frigider pentru cel puțîn două ore. Durata medie a unei marinări reușite este între 2 și 12 ore, așa că nu trebuie să-ți faci griji dacă ai uitat pulpele de pui în frigider. 
 
Astfel vei obține niște pulpe marinate fragede și gustoase, indiferent de cum alegi să le prepari în continuare. Noi am ales să transferăm pulpele de pui și marinată într-o tavă termorezistentă și să le gătim pentru 45 de minute la cuptorul încins la 170 de grade Celsius. Rezultatul a fost unul savuros! 

Sfaturi utile pentru marinarea pulpelor de pui 

În continuare, îți vom oferi și câteva sfaturi utile despre pregătirea și gătirea puiul marinat, în așa fel încât să ne asigurăm că vei obține cele mai apetisante și gustoase pulpe de pui. Iată recomandările noastre: 

  • Nu uită să acoperi întotdeauna vasul cu marinată și pulpele de pui cu o folie din aluminiu sau plastic, căci marinarea în vid are tendința de a deschide porii cărnii de pui, ceea ce duce la o mai bună întrepătrundere a aromelor; 
  • Marinează pulpele de pui în recipiente din sticlă sau plastic și evită metalul, deoarece unele ingrediente își pot schimbă aromele în contact cu acesta; 
  • Dacă realizezi o marinată din alte ingrediente decât cele menționate, iar rețeta nu se prepară la cuptor, evită să foloseșți amestecul pe post de sos, căci nu a fost gătit și poate duce la toxiinfecții alimentare; 
  • Nu pune pe grătar orice pulpe de pui marinate. De pildă, zahărul și mierea se ard foarte ușor și pot afecta gustul și aspectul pulpelor de pui. 

Idei de rețete cu pulpe de pui marinate 

Iată și câteva idei de rețete cu pulpe de pui marinate pe care le poți încerca. Desigur, marinată va diferi în funcție de tipul rețetei: 

Carnea marinată are efecte spectaculoase în cazul pulpelor de pui și nu numai. Ține cont de sfaturile și recomandările noastre pentru marinarea cărnii de pui și bucură-te de aromele savuroase pe care le capătă carnea. Cu siguranță de acum înainte rețetele cu pulpe de pui vor fi preferatele familiei!