Beneficiile consumului de carne de pui. De ce este un aliment sănătos?

piept de pui la gratar feliat

Carnea de pui este una dintre cele mai populare tipuri de carne. Nu doar că este disponibilă la scară largă și ușor de preparat, însă poate fi servită într-o varietate de preparate culinare delicioase. Carnea de pui este albă, ușoară și versatilă. Este atât de adaptabilă, încât o poți folosi în supe sau ciorbe, mâncăruri uscate sau cu sos și o multitudine de salate. În timp ce multe persoane o aleg pentru gust, altele își doresc să profite de beneficiile pe care carnea de pui le are pentru siluetă și sănătate. 

Dacă ai cunoaște toate beneficiile cărnii de pui, cu siguranță ai fi tentat să o incluzi în cât mai multe mâncăruri și vei înțelege pasiunea noastră pentru rețetele cu carne de pui. Tocmai din acest motiv, îți vom prezenta în articolul de astăzi cele mai cunoscute beneficii ale cărnii de pasăre, în așa fel încât să poți înțelege de ce carnea de pui este un aliment atât de sănătos și de apreciat!  

Valoarea nutrițională a cărnii de pui 

Carnea de pui conține o varietate de nutrienți importanți pentru sănătate, dintre care menționăm proteinele din carne, niacina, seleniul și fosforul. Potrivit FDA (Food and Drug Administration), servirea unei porții de 85 grame de piept de pui livrează organismului: 

  • Calorii: 122;
  • Proteine: 24 grame;
  • Grăsime: 3 grame;
  • Carbohidrați: 0 grame;
  • Niacină: 51% din doza zilnică recomandată (DZR);
  • Seleniu: 36% din DZR;
  • Fosfor: 17% din DZR;
  • Vitamina B6: 16% din DZR;
  • Vitamina B12: 10% din DZR;
  • Riboflavină: 9% din DZR;
  • Zinc: 7% din DZR;
  • Tiamină: 6% din DZR;
  • Potasiu: 5% din DZR;
  • Cupru: 4% din DZR. 

Proteinele din carnea de pui, în special, sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, dar și pentru menținerea masei musculare. De asemenea, seleniul este un oligomineral necesar pentru sistemul imunitar, sănătatea tiroidei și fertilitate. Mai mult, carnea de pui este bogată în vitaminele B, cum ar fi niacina și vitaminele B6 și B12, care joacă un rol esențial în producerea energiei, sinteza ADN-ului și sănătatea creierului. 

Beneficiile consumului de carne de pui 

Pe baza informațiilor nutriționale menționate anterior, nu este de mirare multitudinea de beneficii pe care carnea de pui le are pentru organism. Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos care sunt principalele avantaje ale consumului de carne de pui! 

Carnea de pui este o sursă importantă de proteine 

Carnea de pui este una dintre principalele surse de proteine. Nutriționiștii indică faptul că pieptul de pui conține 21 de grame de proteine la 100 de grame, ceea ce nu este obișnuit în cazul altor alimente. O porție de carne de pui îți oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, nutrienți esențiali organismului pentru a transforma grăsimile în energie și pentru a preveni pierderea masei osoase. 

Mai mult decât atât, carnea de pui are și proprietăți energizante, datorită aportului substanțial de vitamina B, care ajută la procesarea carbohidraților și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.  

Carnea de pui asigură o imunitate crescută 

Acest aliment conține jumătate din doza zilnică recomandată de seleniu, un mineral care stimulează secreția glutationului, numit și „proteina vieții”. Glutationul este unul dintre cei mai importanți antioxidanți ai organismului, având rol detoxifiant, antiinflamator și imunomodulator. Prin urmare, carnea de pui aduce o mulțime de beneficii sistemului nostru imunitar. 

Carnea de pui este ideală pentru pierderea în greutate 

Dietele de slăbit includ proteine eficiente, căci acestea reușesc să elimine starea de foame. Mai mult studii au demonstrat faptul că persoanele care aleg să consume regulat piept de pui scad în greutate, după o anumită perioadă. Fiind un aliment lipsit de carbohidrați și sărac în grăsimi, carnea de pui sau de pasăre reprezintă ingredientul ideal pentru siluetă, fiind „prietena” dietelor alimentare. Ți-am propus într-un articol anterior și câteva rețete de regim cu carne de pui, în cazul în care dorești să te convingi! 

Carnea de pui are un nivel scăzut de colesterol 

Puiul are un număr scăzut de grăsimi saturate și colesterol, chiar și față de unele dintre legume. Atunci când există riscul unui colesterol crescut, medicii recomandă consumul de pește și consumul de carne albă, precum carnea de pui. 

Carnea de pui este abundentă în vitamine și minerale 

Carnea de pui nu numai că furnizează suficiente proteine organismului, însă îi asigură acestuia și aportul necesar de vitamine și minerale. Vitaminele B, prezente în cantități mari în carnea de pui, joacă un rol esențial în formarea globulelor roșii sănătoase și producerea de energie. Vitamina D din carnea de pui ajută la absorbția calciului și la formarea oaselor puternice. Alte minerale esențiale, precum fierul, susțin activitatea musculară și previn anemia. 

Carnea de pui este ușor de digerat 

Consumul de carne de pui, în diverse preparate, este unul ușor în comparație cu alte tipuri de carne. Carnea de pui se gătește ușor și se digeră la fel de ușor, acest aliment fiind recomandat chiar și în timpul sarcinii, atunci când este nevoie de mai multă atenție la mese, pentru a nu crea disconfort stomacal. 

Carnea de pui este ușor de gătit 

Pe lângă toate beneficiile din punct de vedere nutrițional, carnea de pui se gătește extrem de ușor, în cele mai diverse combinații și alături de numeroase alte ingrediente. Este o carne gustoasă, potrivită atât pentru mesele de prânz, cât și la cină sau micul dejun. Și nu este deloc pretențioasă, așa cum este carnea de vită, de pildă! 

Moduri sănătoase de servire a cărnii de pui

Așa cum se întâmplă cu majoritatea alimentelor, unele metode comune de preparare a cărnii de pui sunt mai sănătoase decât altele. Iată câteva dintre cele mai bune alegeri: 

  • Pui la grătar

Puiul la grătar poate fi o modalitate rapidă și sănătoasă de a crește aportul de proteine. Pentru completarea mesei, ia în considerare și adăugarea câtorva legume la grătar. Un mix grill de pui cu legume coapte poate fi un mod savuros și sănătos de a servi carnea de pui! 

  • Pui la cuptor 

Coacerea cărnii de pui este o opțiune grozavă pentru cină, mai ales dacă încerci să pierzi în greutate. Pe lângă faptul că este sărac în grăsimi și calorii, puiul la cuptor este bogat în nutrienți importanți. Încearcă și tu o rețetă de pui la cuptor cu cartofi și usturoi

  • Pui fiert 

Un alt mod gustos de a te bucura de proprietățile cărnii de pui este fierberea acesteia. Și cum altfel, decât într-o ciorbă gustoasă? Poți prepara pentru cei dragi cele mai diverse rețete de ciorbă, precum ciorba de pui cu tăiței sau ciorbă de pui a la grec

Sperăm că la finalul acestui articol vei înțelege de ce carnea de pui este un aliment atât de sănătos și de ce căutăm întotdeauna cele mai apetisante rețete cu pui pe care să le împărtășim cu tine. Profită și tu de toate beneficiile cărnii de pui și servește carnea de pui în rețete delicioase. Ne-am asigurat că ai de unde alege!