Harta
Biblioteca urbană

Biblioteca urbană

    Cu sprijinul Transavia, BIBLIOTECA URBANĂ prinde contur la Alba Iulia- o alternativă neconvențională pentru petrecerea timpului liber în CEALALTĂ CAPITALĂ

    Pe 16 mai va fi lansată Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală, un proiect pornit de la ideea  a doi tineri arhitecți locali, Octavia și Lucian Loiș (ȘEZI) . Pentru ca ideea să devină realitate, compania Transavia a decis să susțină financiar acest concept neconvențional de bibliotecă urbană,  transformând viziunea celor doi arhitecți în 9 puncte de interes de pe harta orașului.
Proiectul presupune amplasarea unui număr de 10 căsuțe cu cărți, de tip mini-biblioteci, în 9 locuri reprezentative pentru oraș. În centrul orașului, cărțile vor putea fi „împrumutate” din fața Casei de Cultură a Studenților și de pe aleea din fața Colegiului Economic. Locul care concentrează activ cele mai multe rafturi cu carte este Cetatea: în fața Porții a IV-a, între cele două catedrale; în Parcul Custozza/Piața Cetății; în Parcul Unirii și pe Aleea Sfântul Eugeniu, sub podul ce face legătura între porțile a IV-a și a V-a ale Cetății. Ultimele trei mini-biblioteci se vor regăsi în Parcul Dendrologic, în Parcul „Chinezesc” din zona Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan”, respectiv în parcul din apropierea bisericii Sfânta Ecaterina.
    Compania Transavia, fondată în Alba Iulia și devenită liderul național al pieței cărnii de pasăre, este cea care a finanțat construirea tuturor celor 9 mini-biblioteci. Dr. Ing. Ioan Popa, președintele C.A. al Transavia spune că „Responsabilitatea socială este o misiune pe care ne-am asumat-o și am impregnat-o în ADN-ul companiei, încă din prima zi de existență a acesteia. De-al lungul timpului, ne-am implicat activ, nu doar declarativ, în susținerea comunității locale, de la renovarea unor secții ale Spitalului Județean până la activități culturale cum este, acum, Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală. Consider că tot ceea ce poate aduce un plus de valoare într-o comunitate atât de solidă, cum suntem noi, aici, în Alba Iulia, trebuie susținut”.
    Fiecare dintre cele 10 mini-biblioteci urbane va avea un design unic, inovativ, de la forma unui creion până la cuburi subtile, cu modele repetitive. Liantul între ele îl reprezintă materialele alese de arhitecți pentru a fi folosite în construcție: lemn de frasin, metal, sticlă sau chiar rulmenți. Această inițiativă vine și în sprijinul proiectului Metamorphosis, aflat în implementare, care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent și pe alte tipuri de nevoi pe care le au cetățenii și în special copiii, în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere.Căsuțele vor găzdui cărți pentru diferite categorii de vârste, preponderent pentru copii, în spiritul proiectului Metamorphosis. Aprovizionarea acestora se va face din diferite surse, de la Biblioteca Județeană Alba sau Librăria Humanitas, care s-au implicat deja activ în proiect și până la companii sau chiar persoane fizice. Oricine are o pasiune pentru citit este binevenit în oricare din cele 10 mini-biblioteci din Alba Iulia. Albaiulienii sau turiștii aflați în vizită vor avea posibilitatea fie de a “împrumuta” o carte, cu condiția de a lăsa în mini-bibliotecă o altă carte pe care un alt cititor să o împrumute la rândul său.