Pui afumat în casă și fundiţe cu sos de smântână | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Pui afumat în casă și fundiţe cu sos de smântână

Rețetă creată de Chef Marcian Vodnar
Rețetă
Simplă
Gata în
60 min.
Porții
2

„Prin afumarea acasă a pieptului de pui putem obține o mare varietate de arome, fiindcă alegem chiar noi ingredientele cu care îl afumăm – de la rozmarin și coajă de citrice la peleți din lemn de cireș. Puiul afumat poate fi apoi folosit ca ingredient în salate, cu legume la tigaie, paste, orez sau în diferite mâncăruri tradiționale.” - Chef Marcian Vodnar

Ingrediente (2 porții):

  • Un piept de pui dezosat, fără piele, Fragedo
  • Ingrediente pentru a afuma carnea: zahăr brun, frunze de rozmarin, coajă de lime și de portocală
  • 100g de fundiţe cu ou Monte Banato
  • 1-2 căței de usturoi
  • Câteva frunze de pătrunjel verde
  • O lingură de parmezan ras
  • 100ml de smântână de gătit
  • 100g de praz
  • O linguriță de unt
  • O linguriță de zahăr
  • Sare și piper
  • O lingură de ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Putem afuma acasă pieptul de pui, va avea un gust delicios în diverse preparate. Noi vi-l propunem în combinație cu paste, sos de smântână și parmezan. Afumarea în bucătăria de acasă necesită un pic de efort, răsplătit însă pe deplin de rezultatul obținut.

  2. Marinăm pieptul de pui într-un vas cu un pahar de apă, o lingură de zahăr și un praf de sare, timp de 30 de minute. După ce-l scoatem din marinadă, îl lăsăm la uscat sau îl tamponăm cu un prosop curat și îl condimentăm cu sare și piper.

  3. Pregătim afumătoarea. Într-o tigaie adâncă punem 2-3 straturi de folie de staniol, astfel încât să fie bine acoperită. Adăugăm ingredientele pentru afumat: zahăr brun, frunze de rozmarin, coajă de lime și de portocală. Punem tigaia pe foc, o lăsăm să se încingă și să înceapă să fumege ușor. Într-un steamer – sau orice alt vas metalic cu piciorușe care să nu stea direct pe amestecul de afumat – punem pieptul de pui uns cu un pic de ulei. Așezăm steamer-ul în tigaia de afumat și îl acoperim cu un capac sau cu o folie de aluminiu. Puiul are nevoie de 20 de minute la foc mediu pentru a se afuma. Când e gata, scoatem pieptul de pui pe o farfurie. Aruncăm folia de aluminiu arsă.

  4. Punem la fiert în apă cu sare 100g de fundiţe cu ou. Forma lor fantezistă, de fundițe, ajută la crearea unui aspect mai apetisant al preparatului final, dar are și un rol practic – le face mai consistente la interior și mai fine pe margini, cele două texturi diferite sporindu-le savoarea. Pastele vor fi gata în 8 minute.

  5. Tăiem sau rupem fâșii pieptul de pui afumat și, împreună cu prazul tăiat rondele sau cubulețe, le prăjim rapid într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline. Adăugăm usturoiul tocat și untul. După 30 de secunde la foc mediu adăugăm smântâna de gătit, pătrunjelul și parmezanul. Amestecăm bine. Două minute mai târziu, sosul este gata. Asezonăm cu sare și piper.

  6. Scurgem pastele fierte și le adăugăm în tigaie. Lăsăm la foc mic și amestecăm delicat toată compoziția de două-trei ori. Punem preparatul pe farfurii, presărăm parmezan ras și piper negru zdrobit și decorăm cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt.

Notă: Vesela și tacâmurile care apar în fotografie au fost oferite de Mobexpert.

Alege vinul potrivit:

Castel Huniade – Merlot, demisec

Notele de fum lejere ce conferă savoare acestui preparat din pui sunt perfect puse în valoare de soiul Merlot din gama Castel Huniade. Notele de violete, coacăze negre, afine și ciocolată și postgustul cu taninuri coapte dau vinului corpolență și complexitate și creează o experiență culinară dinamică, surprinzătoare.

Valori nutriționale/porție

  • Valoare energetică: 680 kcal
  • Grăsimi: 23 g
  • Carbohidrați: 55 g
  • Proteine: 64 g

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane