Piftie de pui, rețetă dietetică pentru sărbători | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Piftie de pui, rețetă dietetică pentru sărbători

Rețetă
Medie
Gata în
200 min.
Porții
12

Deși suntem în sezonul cald,rețeta pe care urmează să ți-o prezentăm astăzi nu ar trebui sub nicio formă să țină cont de anotimp. Rețeta de piftie de pui, cunoscută și sub denumirea populară de răcitură de pui, căci despre ea este vorba, poate fi servită cu plăcere chiar și în timpul verii, în timp ce rămâne vedete meselor de sărbătoare.

Deși la origine piftia este preparată cu carne de porc, ne-am gândit să-ți propunem astăzi o alternativă dietetică, mai sănătoasă, mai ușoară, însă la fel de apetisantă ca și răcitura clasică cu carne de porc. Deși are mai puține grăsimi, răcitura de pui are un gust minunat. În rândurile următoare ți-am pregătit o piftie de pui după rețeta cu gelatină, căci în lipsa unui cocos bătrân de țară, ale cărui tendoane conțin mai multă gelatină, piftia de pui nu se închega de la sine. Iată cum prepari cea mai bună rețetă de piftie de pui!

Ingrediente pentru piftie de pui

Din ingredientele pentru piftie de pui din lista de mai jos vei obține aproximativ 10-12 porții de piftie, numai bune de savurat indiferent de sezon. Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături pentru cea mai bună piftie de pui:

Mod de prepare pentru rețeta de piftie de pui

Acum că ai deja toate ingredientele, nu mai rămâne decât să ne punem șorțurile de bucătărie și să gătim împreuna una dintre cele mai gustoase răcituri de pui. Iată cum se face piftia de pui și care sunt pașii de preparare!

  1. Vom începe rețeta de piftie cu pregătirea ingredientelor. Dacă alegi un pui întreg va fi nevoie să-l porționezi. Noi am ales pentru rețetă pulpele inferioare și aripioarele de pui de la Fragedo. Curăță bine morcovii și țelina, alături de cățeii de usturoi. Acum că ai pregătite ingredientele, să gătim piftia de pui!
  2. Pune bucățile de pui într-o oală și acoperă-le cu apă rece. Adaugă apoi țelina, morcovii, sarea, boabele de piper și foile de dafin. Oala cu amestecul pentru piftie de pui se pune pe foc mic și, îndată ce începe să se adune spumă la suprafața, aceasta se va îndepărta cu grijă. Răcitura de pui se fierbe foarte încet, fără clocot, timp de aproximativ 2 ore, timp în care se va spuma de câteva ori. Este indicat să menții intensitatea scăzută a focului de la aragaz, chiar dacă procesul de fierbere va fi unul mai lung.
  3. De îndată ce legumele, respectiv morcovii și țelina s-au fiert, dar încă sunt ferme, se vor scoate din oală și se va continua fierberea cărnii de pui, până când aceasta e bine fiartă și carnea cade de pe oase.
  4. Odată fiert, scoate puiul din oală. Se va trece apoi apa în care a fiert carnea printr-o sită și se va degresa. Dacă zeama se răcește complet va fi mult mai simplu de degresat, apoi se va reîncălzi și se va continua rețeta de piftie de pui.
  5. Într-un bol separat, pune la înmuiat gelatina în 4-5 linguri de apă rece. Cățeii de usturoi curățați se vor zdrobi și se vor adăuga în zeama degresată. Gustă zeama și potrivește-o cu sare și piper, după gust, apoi se strecoară din nou, pentru a se reține bucățelele de usturoi. Zeama se pune din nou pe foc, iar când a devenit caldă se va dizolva în ea gelatina.
  6. Curăță toată carnea de pe oase și porționeaz-o în fâșii cât mai mici. Apoi taie și legumele rondele și începe decorarea. Compoziția pentru piftie de pui se va turna în forme de brioșe sau de savarine după cum urmează: rondelele de morvoci, fâșiile de carne de pui și zeama din oală. Răcitura de pui se va da apoi la rece până se formează gelatina, apoi poate fi servită la mesele de sărbătoare și nu numai!

Ponturi pentru o piftie de pui apetisantă

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva ponturi de preparare și servire. Iată sugestiile noastre pentru o răcitură de pui apetisantă:

  • Dacă nu vei reuși să scoți piftia de pui din forme, poți cufunda timp de 1-2 secunde formele în apă fierbinte. Apoi piftia de pui se va răsturna pe platouri și poate fi servită.
  • În cazul în care folosești cocoș de țară și prepari piftie de cocoș poți elimina gelatina din lista de ingrediente. Însă pentru a te asigura că aceasta s-a închegat suficient, o poți ține pentru un minut în congelator, după ce trec orele de ținut la rece.
  • Este recomandat ca răcitura de pui să fie servită în maxim 4 zile de la preparare, mai cu seamă că puiul are un tip de carne slab în grăsimi.
  • Pentru un plus de varietate, poți alege să integrezi în rețeta de piftie de pui și piept de pui, spate de pui sau pipote de pui.
  • În ceea ce privește usturoiul folosit în rețetă, cantitatea de usturoi necesară este orientativă. Prin urmare, poți adăuga mai mulți sau mai puțin căței de usturoi, în funcție de preferințe.
  • Dacă dorești o piftie de pui mai picantă, poți folosi boabe de piper. De asemenea, poți alege să decorezi răcitura de pui și cu rondele de ou fiert, boabe de mazăre fierte sau castraveți murați.

Alte rețete cu pui pe care să le încerci

Și dacă tot a venit vorba de mesele de sărbătoare, piftiei de pui i-ar sta bine pe masă și alături de alte preparate la fel de gustoase. Iată ce rețete mai poți aborda pentru mesele festive:

Ești gata să prepari piftie de pui în varianta dietetică? Noi îți sugerăm să fii imprevizibilă și să gătești răcitură de pui chiar și în sezonul cald. Asta ca să nu-ți pui pofta în cui până la sărbătorile de iarnă!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane