Gyros de pui cu ierburi aromate | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Gyros de pui cu ierburi aromate

Rețetă creată de Irina Markovits
Rețetă
Simplă
Gata în
55 min.
Porții
4

Pentru că ierburile aromatice și aroma condimentele să pătrundă cât mai bine carnea pulpelor de pui, lăsați-le la marinat cel puțin 3 ore. Renunțați la cartofii prăjiți și la maioneză în favoarea unei salate proaspete și a sosului tzatziki. Rezultatul final este un prânz rapid și slab în calorii.

Ingrediente pentru gyros de pui cu ierburi aromate

Ingrediente pentru marinadă

  • 4 lingurițe de ulei de măsline
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță mentă uscată
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță coriandru praf
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • sucul și coaja de la 1 lămâie, plus încă 1 lămâie tăiată în sferturi pentru servire
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți sau tăiați fin sare și piper, după gust

Ingrediente pentru sosul tzatziki

  • 1 castravete proaspăt (sau 2-3 castraveți murați)
  • 200 gr iaurt grecesc
  • 1 legătură de mentă proaspătă, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tăiat fin
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 vârf de sare

Ingrediente pentru servire

  • 1 salată verde
  • 4 roșii mari, tăiate cuburi
  • 1 ceapă roșie, tăiată semilune foarte subțiri

Necesar suplimentar

  • un pachet de 10-12 țepușe pentru frigărui, din bambus sau metal

Mod de preparare pentru rețeta de gyros de pui

ingrediente gyros

  1. Într-un bol mare, pune la un loc toate ingredientele pentru marinadă, presărând la final 1 linguriță de sare și piper (de preferat, proaspăt râșnit). Amestecă-le bine, până se omogenizează. Adaugă pulpele de pui, asigurandu-te că sunt cât mai uniform asezonate. Acoperă bolul și pune-l la frigider timp de minim 3 ore. Daca timpul iți permite, lasă-le la marinat 24-48 de ore.
  2. Ca să pregătești sosul tzatziki, taie castravetele pe lungime și, cu o linguriță, curăță-i miezul de semințe. Taie-l cubuleţe, apoi amestecă-le cu restul ingredientelor. Lasă-l la răcit în frigider într-un recipient din sticlă, până când ești gata să servești masa.
  3. Poți găti pulpele de pui la cuptor folosing funcția grătar, sau pe aragaz într-o tigaie grill. Pentru varianta de pregătire la cuptor, aprinde grătarul pe temperatura cea mai ridicată. Tapetează fundul unei tăvi de cuptor cu folie de aluminiu și pregătește țepușele de frigărui. Verifică ca lungimea lor să le permită să fie așezate pe latul tăvii, de pe o margine pe alta. Scoate carnea marinată din frigider și trage fiecare pulpă printr-o țepușă. Continuă să adaugi carne pe fiecare țepușă, până când pe o frigăruie sunt 3 sau 4 pulpe. O dată umplută o țepușă, înfige o a doua din direcție inversă, astfel încât frigăruia să aibă "mânere" la ambele capete. Poziționează țepușele pe marginile superioare ale tăvii, lăsând puțin spațiu între ele. Pentru varianta de pregătire pe aragaz, unge tigaia cu puțin ulei înainte de o încălzi.
  4. Pune tava cu frigăruile de pui sub grillul încins, timp de 15-20 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului de gătit. Din când în când, folosindu-te de o pensulă le poți unge cu ulei sau cu sucurile care se scurg în tavă. Când sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească.
  5. Cât timp gătești pulpele de pui, poți pregăti lipiile. Încinge o tigaie suficient de mare pe foc mediu. Unge fiecare lipie cu puțin ulei de măsline și, pe rând, pune-le cu grijă în tigaia fierbinte. Ar trebui să sfârâie și, după 1-2 minute, să observi mici bule apărând pe suprafața lipiei. Când o parte este rumenită, întoarce-o și mai las-o în tigaie încă 2-3 minute.
  6. Repetă procesul cu toate lipiile pe care dorești să le servești, acoperindu-le cu folie de aluminiu sau cu un prosop de bucătărie. Ulterior, după ce ai scos tava din cuptor și l-ai stins, poți pune vasul cu lipii în cuptor pentru a le păstra calde cât tai carnea de pui. Pregătește o garnitură sănătoasă şi uşoară din câteva frunze de salată (le poți lăsa întregi sau le poți tăia fâșii), câteva roșii și o ceapă roșie, pe care le asezonezi cu ulei de măsline și sucul unui sfert de lămâie.
  7. Acum e momentul să scoți din frigider sosul tzatziki și din cuptor lipiile calde.
  8. După ce le tragi din țepușe, taie pulpele de pui în fâșii înguste. Unge fiecare lipie cu sos tzatziki, peste care pui fâșiile suculente de pui. Servește-le cu o porție de salată.

Care e diferența dintre gyros și souvlaki?

Amândouă sunt rețete tradiționale grecești pe bază de pui pe care le găsești și în restaurante, și în localuri de street (fast) food. Amândouă pot fi servite la farfurie sau în lipie . Amândouă pot fi gătite cu carne de pui, de vita, de porc sau de miel. Ambele pot avea ca garnitură cartofi prăjiți, felii de roșii, tzatziki și o felie de lămâie. Și atunci ce le diferențiază? Souvlaki este întotdeauna pregătit la grătar și servit ca frigăruie de pui, cu carnea trasă într-o țepușă din metal. În mod tradițional, souvlaki este servit la farfurie. Gyros, spre deosebire de souvlaki, poate fi pregătit atât pe grătar, dar și în rotiserie (verticală sau orizontală). Carnea astfel pregătită este tăiată în fășii fine și servită într-o lipie.

Există vreo asemănare între gyros și șaorma?

Ambele rețete își au originea în doner kebabul turcesc, o modalitate de a găti inventată de turci în secolul al XIX-lea. Carnea de pui, vită sau miel, puternic asezonată cu condimente orientale, era trasă printr-o țepușă așezată vertical, care se rotea în fața unui foc deschis. Tipul acesta de rotiserie s-a răspândit rapid şi a devenit popular în multe țări, devenind întâi șaorma în Orientul Apropiat și apoi gyros în Grecia. De fapt, gyros și șaorma înseamnă același lucru! Gyros derivă din cuvântul grecesc γύρος, care înseamnă "cerc" sau "a învârti", iar șaorma - se trage din turcescul çevirme, care înseamnă tot "a se învârti", "a se roti".

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane