Ciorbă de pui rădăuțeană. O rețetă tradițională delicioasă | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Ciorbă de pui rădăuțeană. O rețetă tradițională delicioasă

Rețetă
Medie
Gata în
150 min.
Porții
6

Ne plac la nebunie rețetele tradiționale românești și probabil ai observat că ciorbele se numără printre preparatele noastre preferate, mai ales atunci când le preparăm cu carne de pui. Astăzi a venit rândul ciorbei de pui rădăuțene să fie vedeta mesei de prânz, mai ales dacă îți plac ciorbele drese cu smântână.

Multe gospodine se tem de rețeta de ciorbă rădăuțeană, considerând că este una dificilă, mai ales că cea mai importantă parte la această ciorbă de pui este dresul cu smântână. Chiar dacă durata acestui preparat este îndelungată, rezultatul final cu siguranță va fi unul pe placul întregii familii. Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum se prepară ciorba rădăuțeană după rețeta tradițională, una dintre cele mai ușoare și aromate ciorbe de pui!

Ingrediente pentru ciorba rădăuțeană de pui

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține nu mai puțin de 5-6 porții de ciorbă de pui rădăuțeană, perfecte pentru o masă de prânz tradițională, în familie. Iată care sunt ingredientele pe care trebuie să le ai la îndemână:

  • ½ pui întreg sau 750 g de amestec de pui pentru ciorbă Fragedo
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 1/2 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • ½ ardei sau gosoșar
  • 2-3 lingurițe de sare
  • ½ linguriță de piper boabe

Ingrediente pentru dres

  • 2-3 gălbenușuri proaspete de ou
  • 250 g de smântână cu minim 20% grăsime
  • 25 g de făină

Ingrediente pentru servire

  • 2-3 căței de usturoi zdrobiți fin în mojar
  • Oțet, după gust

Mod de preparare pentru ciorba rădăuțeană după rețeta simplă

Așa cum am menționat anterior, am ales pentru tine o rețetă simplă de ciorbă rădăuțeană de pui. Însă trebuie să știi că există numeroase rețete de ciorbă rădăuțeană și fiecare gospodină prepară această rețetă în felul ei. Iată unul dintre cele mai gustoase moduri de a prepara ciorbă de pui rădăuțeană!

  1. Dacă alegi să cumperi un pui întreg, pentru început va fi nevoie să toaletezi puiul, eliminând penele rămase și glanda de la târtiță. Tranșează-l în piesele potrivite pentru ciorbă. Desprinde mai întâi aripile, apoi pulpele, apoi taie carcasa puiului pe lateral și desprinde spatele de piept. Spatele se va tăia în două bucăți pe lat, în timp ce pieptul se taie în două bucăți, pe lung. Păstrează piesele de pui cu oase și piele, apoi păstrează jumătate de pui pentru rețeta de ciorba rădăuțeană.
  2. Acum e momentul să te ocupi și de zarzavaturi. Curăță și spală bine morcovii, ceapa, țelina, pătrunjelul, păstârnacul și ardeiul. Le poți lăsa fie întregi, fie tăiate în două, căci acestea se vor scoate ulterior din ciorba rădăuțeană de pui.
  3. Așează bucățile de carne de pui într-o oală medie pentru supă. Pune apă rece până aproape de buza oalei și adaugă 2-3 lingurițe de sare. Așează oala pe flacăra mare a aragazului și așteaptă să ajungă la fierbere. Culege spuma formată la început și îndepărteaz-o.
  4. Adaugă în oala de supă zarzavaturile, alături de piperul boabe. Redu apoi focul spre mediu și acoperă parțial oala cu un capac. Lasă supa rădăuțeană să fiarbă pentru alte 45 de minute, în așa fel încât carnea să se gătească. În final, oprește focul și strecoară supa. Carnea și zarzavaturile vor rămâne la răcorit în strecurătoare.
  5. Dat fiind că zeama din oală a scăzut destul de mult, va fi nevoie să mai adaugi un litru de apă și să așezi din nou oala pe foc.
  6. După ce carnea s-a răcorit timp de 10-15 minute, ea trebuie dezosată manual. Îndepărtează, de asemenea și pielea fiartă de pe bucățile de carne.
  7. Toacă apoi morcovii în cubulețe, apoi adaugă într-un bol smântâna și gălbenușurile de ou. Pune și făina indicată în lista de ingrediente. Amestecă bine smântâna cu ouăle, făina și usturoiul zdrobit, temperând compoziția cu câteva polonice de supă fierbinte. Astfel vei obține un liaison fluid și omogen pentru ciorba rădăuțeană de pui.
  8. Redu flacăra de sub oala cu supă și toarnă amestecul obținut în ciorbă, amestecând cu o lingură de lemn. Fierbe ciorba pentru câteva minute, în așa fel încât să se lege făina. În final, adaugă în ciorbă și carnea de pui alături de cubulețele de morcov. Rețeta de ciorbă de pui rădăuțeană a ajuns la final și are arome îmbietoare!

Sfaturi pentru o ciorbă rădăuțeană gustoasă

Vom începe seria de sfaturi cu modalitățile de servire a acestei savuroase ciorbe de pui. Așadar, ciorba de pui rădăuțeană se servește fierbinte, alături de pâine proaspătă făcută în casă. Oțetul se va adăuga direct în farfurie, după gust. De asemenea, cine dorește poate servi ciorba rădăuțeană cu ardei iute și smântână extra, în funcție de preferințe. Dacă dorești, poți presăra și puțin pătrunjel sau mărar verde tocat pe deasupra sau alte verdețuri care-ți plac.

Acum să trecem la sfaturile pentru o rețetă simplă și gustoasă de ciorbă rădăuțeană. Sugestia noastră este să înlocuiești puiul întreg cu amestecul de piese de pui pentru ciorbă menționat în lista de ingrediente, căci toaletarea și tăierea puiului poate prelungi timpul de preparare al rețetei.

Există și rețete de ciorbă rădăuțeană care sugerează pasarea zarzavaturilor și reintroducerea acestora în ciorbă, ceea ce poate fi o idee excelentă dacă îți place gustul aromat al legumelor în ciorbă.

Un alt sfat util pentru prepararea ciorbei rădăuțene este și păstrarea cărnii de pui fierte într-un bol cu câteva polonice de supă, pentru a nu se usca în timp ce fierbe din nou supa din oală și până este gata amestecul pentru dresul ciorbei. Astfel, carnea de pui va sta într-un mediu umed până se reîntoarce în oală.

Alte rețete similare pe care să le încerci

Și dacă tot am spus că ne plac ciorbele, mai avem câteva idei gustoase pentru tine. Iată ce poți încerca în afară de ciorba de pui rădăuțeană:

Sperăm că am reușit să te convingem să gătești și tu ciorbă de pui rădăuțeană după rețeta tradițională. Promitem să merite timpul petrecut în bucătărie, căci aromele acestei ciorbe îi va cuceri pe toți cei din familie!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane