Cum să faci pui peri-peri, rețeta cu cel mai cunoscut sos african | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Cum să faci pui peri-peri, rețeta cu cel mai cunoscut sos african

Rețetă
Simplă
Gata în
40 min.
Porții
6

Plin de aromă, gust și culoare, puiul peri-peri este o rețetă savuroasă pe care îți recomandăm să o încerci atunci când vrei să alungi monotonia din bucătărie. Mâncarea se prepară cu pulpe de pui de regulă, însă poți să folosești și piept de pui, aripioare ori chiar puiul întreg, în funcție de preferințe și de ceea ce ai la îndemână.

Metoda de preparare a puiului peri-peri nu necesită multă experiență în bucătărie fiindcă pașii sunt extrem de simpli. Îi vom detalia în continuare alături de ingredientele pe care trebuie să le treci pe lista de cumpărături.

Ingrediente pentru rețeta de pui peri-peri

  • 6 pulpe de pui dezosate, fără piele Fragedo;
  • două linguri de ulei de măsline;
  • zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 3 grăunți de usturoi pisați;
  • un ardei chilli mic tocat mărunt;
  • o lingură de zahăr brun;
  • o linguriță de oregano uscat;
  • o linguriță de sweet paprika;
  • un sfert de linguriță de piper cayenne;
  • sare și piper după gust.

Metoda de preparare a rețetei de pui peri-peri

  1. Spală și curăță pulpele de pui, după care scurge-le și lasă-le puțin să se usuce.

  2. Între timp, prepară marinada pentru rețeta de pui peri-peri. Taie o lămâie în două și stoarce o jumătate. Decojește grăunții de usturoi și pisează-i, apoi toacă mărunt un ardei chilli mic.

  3. Amestecă într-un blender ori manual toate ingredientele pentru marinadă: uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul, ardeiul chilli, zahărul brun, oregano, sweet paprika, piperul cayenne și sarea.

  4. Pune pulpele într-un bol mai mare, toarnă marinada peste ele și asigură-te că le acoperă complet. Ține bolul în frigider peste noapte sau măcar o oră, pentru ca pulpele să prindă mai multă savoare.

  5. Pregătește grill-ul și odată ce se încinge, pune pulpele de pui pe el și gătește-le timp de 12 minute, întorcându-le frecvent până când sunt gata. De asemenea, puiul peri-peri poate fi gătit și la cuptor. Timpul de gătit poate varia în funcție de temperatură, însă perioada este în jur de 35-40 de minute.

  6. Servește puiul peri-peri cald alături de garnitura preferată – orez, legume gratinate, cartofi la cuptor, mâncare de mazăre etc. Poți să pregătești o cantitate suplimentară de sos pentru a-l servi și la masă în boluri mici.

De unde provine rețeta de pui peri-peri?

Rețeta de pui peri-peri are la bază un sos tradițional african care este preparat din ardei iute picant peri-peri. Leguma mai este cunoscută și sub denumirile de piri-piri, pili-pili ori ardei „ochi de pasăre” african. Sosul este folosit adesea la prepararea marinadelor pentru fripturi. El acompaniază cu succes atât carnea de pui, cât și pește și chiar fructe de mare. Mai mult de atât, este un aliat culinar și pentru conopidă la grătar, cartofi la cuptor și chipsuri din cartofi dulci.

Rețeta de pui peri-peri se regăsește și în bucătăria portugheză. Poveștile spun că navigatorii portughezi au adus ardeii piri piri din Africa și că i-au cultivat în țara lor natală.

Pilipili în limba swahili se traduce „piper”. Totodată, pili pili se spune în Republica Democratică Congo și peri peri în Malawi, dar și în unele țări africane vorbitoare de limbă portugheză precum Mozambic.

De ce să încerci rețeta de pui peri-peri

Rețeta de pui peri-peri este ușor de preparat și extrem de rapidă. Nu trebuie decât să amesteci ingredientele pentru sos după care să marinezi carnea de pui, apoi să o așezi pe grill ori pe grătar.

Deși se folosesc ingrediente comune, ușor de găsit în orice casă, la prepararea puiului peri-peri, gustul este cu adevărat deosebit.

Încă un motiv important pentru care merită să prepari acasă puiul peri-peri îl reprezintă combinația sănătoasă de ingrediente care are și un aport caloric limitat.

Ultimul, dar nu cel din urmă avantaj al rețetei este gustul aparte perfect echilibrat între iute, sărat și dulce.

Alte rețete cu gust picant pe care să le încerci

Dacă te numeri printre pasionații de gust picant, îți recomandăm să folosești drept inspirație în bucătărie și următoarele variante culinare cu pui:

Puiul peri-peri este îmbrăcat într-o crustă aromată, picantă și ușor dulce, în timp ce interiorul este suculent și delicios, exact ceea ce cauti când prepari carnea.

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane