Ciulama de pui | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Ciulama de pui

Rețetă
Simplă
Gata în
30 min.
Porții
2

Ingrediente pentru ciulama de pui

  • 400 g Fragedo Clasic pulpe de pui dezosate fără piele

    Pentru supa de pui

  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 50 g de rădăcină de țelină
  • ½ ceapă
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 2 lingurițe sare
  • 2 litri de apă

    Pentru sos

  • 50 g unt cu min. 80% grăsime
  • 25 g făină
  • Sare
  • 500 ml supă de pui
  • 200 ml smântână lichidă
  • 2-3 căței de usturoi

    În plus

  • Frunze de pătrunjel sau mărar

Mod de preparare pentru ciulama de pui

  1. Pentru început, preparăm supa de pui pentru ciulamaua de pui cu smântână. Ca în cazul oricărei supe de pui, luăm o oală încăpătoare și punem carnea de pui la fiert în 2 litri de apă rece și cu 2 lingurițe de sare. Când carnea începe să fiarbă, culege spuma ce se formează la suprafață. Adăugăm apoi zarzavaturile tăiate în bucăți mari și boabele de piper. Lasă supa să fiarbă încet pentru 40 de minute. Având în vedere că folosim pulpe fără piele, acestea se vor păstra calde în supă, pentru a nu se usca la suprafață. Strecurăm apoi 500 ml din supă pentru prepararea sosului.
  2. În continuare preparăm sosul alb pentru ciulamaua de pui. Alegem o tigaie înaltă, antiaderentă și punem la topit untul alături de făină și un praf de sare. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn, la foc mic. Apoi începem să turnăm cei 500 ml de supă de pui, în tranșe, amestecând viguros pentru a nu se forma cocoloașe. Lăsăm sosul pentru ciulama de pui să clocotească timp de 5 minute, amestecând continuu. Adăugăm apoi și smântâna, integrând-o în compoziție. Mai lăsăm sosul pe foc pentr câteva minute, cât să fiarbă și smântâna.
  3. În final, adăugăm și pulpele de pui în sosul cu smântână. Îmbrăcăm bine pulpele cu sosul din jur și stingem focul de sub tigaie.

Mod de servire pentru ciulama de pui

Ciulamaua de pui cu smântână este acum gata. Așa că servim imediat cu frunze proaspete de pătrunjel, alături de mămăliguță, că doar este garnitura tradițională pentru ciulama de pui. Acest preparat este servit în farfurii adânci, pentru a avea suficient loc pentru garnitură și pentru deliciosul sos cu smântână.

Informații nutriționale

100 de grame de pulpe de pui dezosate fără piele Fragedo prezintă următoarele valori nutriționale:

  • 150 kcal
  • 7,98 grame de grăsimi, dintre care 3,22 grame acizi grași saturați
  • 0,47 grame de glucide, dintre care 0,1 grame zaharuri
  • 19.09 grame de proteine
  • 0,12 grame de sare Dacă te întrebi câte calorii are o ciulama de pui cu smântână, află că 100 de grame din acest preparat numără aproximativ 504 calorii, dintre care circa 10,4 grame de glucide, 19,2 grame de proteine, 42,9 grame de grăsimi și 0 grame de fibre.

Trucuri pentru o preparare mai ușoară

Dacă dorești să prepari o ciulama de pui cu usturoi după rețeta tradițională, poți apela la o mulțime de trucuri ce pot transforma procesul gătirii într-unul extrem de ușor. Iată ce sugestii avem:

  • Putem reinventa rețeta de ciulama de pui și putem opta pentru un proces mai rapid. De exemplu: Tăiem ceapa mărunt și o călim în puțin ulei până când devine moale. Adăugăm pulpele pe care le rumenim 3-4 minute pe fiecare parte. Condimentăm cu sare și piper. Când carnea este suficient de fragedă adăugăm smântâna și o lăsăm să dea în clocot câteva minute până când se îngroașă și capătă consistența unui sos. Se servește cu pătrunjel tocat și mămăliguță. Dacă doriți un sos mai consistent se pot adăuga 2-3 lingurițe de amidon.
  • Putem alege să preparăm ciulama de pui fără smântână și să gătim ciulamaua de pui cu lapte. Numărul de calorii al rețetei va scădea considerabil în urma acestui truc de gătire.
  • Ține cont de faptul că ciulamaua de pui nu se reîncălzește, motiv pentru care se prepară cantitatea exactă care va fi servită la o masă.
  • Se poate opta și pentru pulpe de pui întregi, însă acestea vor trebui dezosate, motiv pentru care sugestia noastră este să optezi din start pentru pulpe de pui dezosate, pentru o gătire mai ușoară.

Alte rețete similare pe care să le încerci

Există o mulțime de rețete similare pe care le-ai putea încerca, dintre care menționăm delicioasa ciulama de pui cu ciuperci și smântână, ciulama de pui cu ciuperci fără smântână sau ciulama de ciuperci cu piept de pui. Cea mai bună ciulama de pui este cu siguranță cea tradițională, însă asta nu înseamnă că nu poți experimenta în bucătărie.

Carnea de pui este adesea vedeta farfuriilor tale? Atunci cu siguranță merită să încerci și o tocăniță de pui. Pentru un preparat sănătos și nutritiv, îți sugerăm să îți îndrepți atenția spre puiul Libertan, o rasă specială de pui, cu creștere lentă, în cele mai bune condiții de bio-securitate.

Intră alături de noi în povestea Fragedo și prepară cea mai bună ciulama de pui, fie ea cu usturoi, ciuperci, cu sau fără smântână sau în alte combinații apetisante. Aromele cărnii de pui și textura fină a sosului vor completa într-un mod delicios meniul de prânz al familiei!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi