Rețetă de pui cu hrean și smântână: Pas cu pas | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Rețetă de pui cu hrean și smântână: Pas cu pas

Rețetă
ușoară
Gata în
60 min.
Porții
8

Rețeta de astăzi este pentru mesele în familie, cu arome autohtone greu de rezistat. Puiul cu hrean și smântână este potrivit pentru prânz, atunci când vrei să te saturi cu adevărat după masă! Ușor de preparat și foarte gustos, mai mult ca sigur te va duce cu gândul la bunici și la copilărie. Iată ce îți trebuie și care sunt pașii de urmat pentru realizarea celui mai bun pui cu sos de hrean și smântână:

Ingrediente pentru 8 porții

  • 8 pulpe de pui sau 1,5 kg piept de pui
  • 4 linguri de ulei
  • 2-3 l apă
  • 2 bucăți praz
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • ½ țelină
  • Sare și piper
  • Boia de ardei iute
  • Cimbru uscat și pătrunjel verde

Ingrediente pentru sosul de hrean și smântână

  • 500 ml smântână
  • 2 ½ linguri rădăcină de hrean dată pe răzătoare
  • 8 linguri suc de lămâie
  • 2-3 linguri făină
  • 2 ½ lingurițe de muștar

Mod de preparare

  1. Spală și curăță carnea de pui și legumele.
  2. Pregătește o oală încăpătoare și rumenește pulpele sau pieptul (în funcție de ceea ce alegi), la foc mediu. Dacă nu vrei să folosești ulei, poți fierbe carnea și legumele de la început.
  3. Adaugă sare, piper, boia de ardei.
  4. După câteva minute, pune ceapa tocată și prazul feliat subțire la călit, alături de carne.
  5. Când acestea se înmoaie, adaugă 2 l de apă (poți completa pe parcurs dacă este nevoie) și condimentează cu cimbru uscat.
  6. Adaugă morcovul și țelina tăiate în cubulețe mici.
  7. Pune capacul și lasă totul la fiert jumătate de oră, la foc potrivit. Din când în când, îndepărtează spuma care se formează la suprafața supei.
  8. Când puiul este fiert, scoate bucățile de carne și legumele pe o farfurie și filtrează zeama.
  9. Separat, pentru a realiza sosul, amestecă într-un castron făina, smântâna, zeama de lămâie, muștarul și hreanul ras. Adaugă 50 ml zeamă filtrată și pune amestecul rezultat înapoi pe foc.
  10. Amestecă timp de 10 minute, până când sosul capătă consistență.
  11. Când a ajuns la densitatea dorită, adaugă bucățile de carne și de legume și mai lasă la fiert 5 minute.
  12. Stinge focul, presară pătrunjel proaspăt și servește alături de orez, paste sau ciuperci. Poftă bună!

Beneficiile consumului de hrean

Hreanul este originar din vestul Asiei și sud-estul Europei, fiind o legumă perenă cultivată pentru gustul intens și iute al rădăcinii sale de culoare alb-gălbuie. Hreanul se utilizează pentru condimentarea mâncărurilor, pregătirea murăturilor și în industria conservelor. În țara noastră, una dintre cele mai cunoscute întrebuințări ale hreanului este ca ingredient în bine cunoscuta salată de sfeclă și hrean.

Această legumă este folosită de secole întregi în Europa ca plantă medicinală, rădăcina sa fiind bogată în vitamina C, vitaminele din complexul B, dar și minerale, precum calciu, fier, potasiu sau fosfor. Pe vremuri, marinarii utilizau hreanul pentru prevenirea scorbutului și era, astfel, nelipsit de pe corăbii.

Din punct de vedere medical, rădăcina de hrean stimulează sistemul digestiv, combate atonia intestinală și accelerează peristaltismul intestinal. La nivelul căilor respiratorii are un efect expectorant și decongestionant, este un tonic cardiac, înlătură paraziții intestinali și poate induce o stare de bine și de relaxare pe fondul sistemului nervos.

Alte rețete cu smântână pe care merită să le încerci

Dacă nu te mai saturi de gustul cremos al sosurilor pe bază de smântână, iată ce mai poți încerca:

De asemenea, îi poți bucura pe cei dragi cu o ciorbă caldă și gustoasă, numai bună de pus pe masă în zilele reci, alături de o porție extra de smântână:

Încearcă rețeta noastră de pui cu hrean și smântână și bucură-te, alături de cei dragi, de gustul autentic Fragedo!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi