Souvlaki de pui, arome grecești chiar la tine acasă | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Souvlaki de pui, arome grecești chiar la tine acasă

Rețetă
Simplă
Gata în
60 min.
Porții
4

Vrei să te bucuri de aromele și gusturile minunate ale bucătărie grecești în casa ta? Nimic mai simplu! Prepară o rețetă de souvlaki de pui cu sos tzatziki, popularele frigărui care au făcut înconjurul lumii.

De obicei, frigăruile de pui se servesc alături de pită grecească, legume, cartofi prăjiți ori copți și sosuri, însă poți să faci orice combinație de gusturi te atrage mai mult. Carnea din care sunt făcute frigăruile poate fi și de porc, miel, vită ori chiar pește. Existența acestei rețete grecești este atestată încă din antichitate, reprezentând astfel un strămoș al fast food-ului din zilele noastre.

Ingrediente pentru rețeta de souvlaki de pui

  • 4 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele Fragedo;
  • 4 linguri de ulei de măsline;
  • zeama stoarsă de la o lămâie;
  • 1-2 căței de usturoi zdrobiți;
  • două linguri de oregano uscat;
  • sare și piper proaspăt măcinat.

Ingrediente pentru sosul tzatziki

  • un castravete;
  • doi căței de usturoi;
  • 60 ml de ulei de măsline extravirgin;
  • 500 g de iaurt grecesc;
  • una-două lingurițe de oțet de vin roșu (renunță la ingredient dacă ai castravete murat);
  • sare.

Ingrediente pentru servit

  • 8 pite sau lipii;
  • ulei de măsline;
  • 1-2 lingurițe de oregano uscat;
  • o roșie tăiată felii;
  • o ceapă roșie tăiată felii;
  • cartofi prăjiți;
  • salată verde;
  • sare și piper;
  • 8 bețe pentru frigărui.

souvlaki de pui

Metoda de preparare pentru rețeta de souvlaki de pui

  1. Cel mai important pas pentru a te bucura de un souvlaki de pui delicios, făcut ca la carte, este să marinezi carnea înainte. Taie pieptul de pui în bucăți de 2-3 cm și pune-le într-un bol mare împreună cu ingredientele pentru marinadă. Amestecă totul cu mâinile ori cu o paletă, după care acoperă bolul cu folie de plastic și introdu-l în frigider 30-60 de minute, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție.

  2. Între timp, prepară sosul tzatziki pentru souvlaki de pui. Pune în blender uleiul de măsline și usturoiul și amestecă până obții o compoziție omogenă. După aceea curăță castravetele de coajă și îndepărtează-i semințele, apoi rade-l într-un bol. Asezonează cu sare și piper și lasă deoparte pentru zece minute. Scurge excesul de apă. Opțional, poți tampona castravetele mărunțit cu un șervețel de hârtie. La final, combină toate ingredientele – castravetele ras, pasta de ulei de măsline și usturoi, iaurtul grecesc, oțetul, sarea și piperul. Ține sosul tzatziki la frigider până la servire.

  3. Înainte de a face frigăruile, înmoaie bețele în apă pentru a preveni arderea lor. Apoi pune bucățile de pui pe ele.

  4. Gătește frigăruile de pui timp de 8-10 minute, întorcându-le frecvent, astfel încât să fie făcute pe ambele părți. Le poți face la cuptor, pe o tigaie grill ori direct pe grătar.

  5. Prăjește ori coace cartofii, în funcție de preferințe. Poți renunța la acest pas dacă îți dorești ca rețeta să fie mai light.

  6. Între timp, te poți ocupa și de pita grecească. În caz că ai mai mult timp la îndemână, o poți face în casă. Dacă nu, o poți cumpăra congelată din comerț și încălzi înainte de servire. Unge pitele cu ulei de măsline pe ambele părți și presară oregano uscat și sare. Le poți face la cuptor pe tava întoarsă ori în tigaie.

  7. Pentru a servi souvlaki de pui, pune pe o farfurie mai lată, cartofii prăjiți ori copți, deasupra câte două frigărui de pui, iar pe margine felii de ceapă, felii de roșie și salata verde. Pune puțin ulei de măsline și suc de lămâie pe deasupra, apoi presară oregano, sare și piper după gust. Pune sosul tzatziki în boluri mici pentru fiecare membru de la masă, apoi rupe lipia în patru bucăți egale. Souvlaki de pui poate fi servit astfel la farfurie ori împachetat ca un sandwich, în lipie.

Rețeta de souvlaki – scurt istoric

Deși mai multe culturi au în bucătăria tradițională preparate pe bază de frigărui, cercetările au demonstrat că rețeta de souvlaki are rădăcini tocmai în Grecia Antică.

Preparatul, cunoscut sub denumirea de obeliskos, apare menționat în scrierile lui Aristophanes, Xenophon, Aristotel şi alţii. Pita umplută cu carne preparată la proțap amintește de rețeta de souvlaki din zilele noastre. Potrivit studiilor arheologice, grecii au fost unii printre primii oameni ai lumii care feliau și frigeau diferite tipuri de carne, aplicând astfel o nouă metodă de gătit față de fierbere.

Referitor la originile sosului tzatziki, se pare că acesta are un strămoș numit kandaulos. Potrivit descrierilor făcute de Ateneus, acest sos cremos se prepara dintr-un tip scump de brânză produsă din lapte de măgăriţă şi iapă. Mai târziu, sortimentele au fost înlocuite cu brânză de capră, după care, mai târziu, ingredientul de bază a devenit iaurtul. Iar sosul a căpătat denumirea de tzatziki.

Rețeta de souvlaki de pui este una dintre cele mai simple modalități de a aduce în căminul tău o parte din gustul și aroma Greciei.

Alte rețete grecești care te-ar putea tenta

Îți e dor de savoarea zilelor de vară petrecut pe plajele din Grecia? Adaugă colecției tale culinare rețete delicioase cu specific grecesc care sa îți aduca în casa mirosul și gustul zilelor senine de vară.

Folosește această rețetă de Souvlaki de pui drept sursă de inspirație în bucătărie și nu vei regreta.

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane