Frigărui de pui cu brânză la grill, în stil grecesc | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Frigărui de pui cu brânză la grill, în stil grecesc

Rețetă
Simplă
Gata în
40 min.

Bucățile de pui marinate în aromele tradiționale grecești ale uleiului de măsline, oregano-ului și lămâii, intercalate cu brânză halloumi aromatizată cu cimbru, usturoi și paprika, transformă frigăruile într-un prânz ușor și sănătos. Completează-le cu o salată proaspătă, câteva pite calde și sos tzatziki. Kali orexi (καλή όρεξη)!

Ingrediente pentru rețeta de frigărui de pui cu brânză la grill

  • 500-600 gr piept de pui Fragedo, dezosat și tăiat în cuburi de 3-4 cm
  • 300 gr brânză halloumi
  • 100 ml iaurt grecesc
  • 1 ardei roșu, curățat de semințe, tăiat în bucăți de 2 cm
  • 1 ceapă roșie, tăiată în bucăți de 3 cm
  • 3 lămâi stoarse, plus coaja de la 1 lămâie
  • 3-4 linguri de ulei
  • ½ linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță de oregano uscat (sau 2-3 crenguțe de oregano proaspăt, cu frunzele culese și tocate)
  • 3 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 1 vârf de linguriță fulgi de ardei iute
  • 2-3 căței de usturoi, mărunțiți
  • Sare și piper, după gust

Ingrediente pentru sosul tzatziki

  • 1 castravete, curățat de coajă și tăiat cuburi mici
  • 250 gr iaurt grecesc
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • ½ lămâie, sucul
  • 1 legătură mică de mentă, tocată mărunt
  • 1 legătură de mărar proaspăt, tocat
  • Sare și piper, după gust

Frigărui de pui cu brânză la grill, în stil grecesc

Metoda de pregătire pentru rețeta de frigărui de pui cu brânză la grill în stil grecesc

  1. Cu câteva ore înainte să servești frigăruile, amestecă bine într-un bol iaurtul cu uleiul de măsline. Adaugă apoi sucul a 3 lămâi și coaja de lămâie, cimbrul, oregano, usturoiul, paprika și niște sare. Taie carnea de pui în cuburi de 3-4 cm și toarnă peste ea jumătate din cantitatea de marinadă. Acoperă cu folie alimentară și lasă totul la frigider între 15 minute – 3 ore.
  2. Într-un alt vas, combină sucul de lămâie, uleiul, cimbrul, oregano, paprika, usturoiul, un vârf de sare și puțin piper proaspăt râșnit. Taie brânza halloumi în cuburi de 4-5 cm grosime și las-o în această compoziție până la momentul când vei face frigăruile.
  3. Pregătește grătarul. Preîncălzește-l și unge-l, folosind un prosop de hârtie înmuiat în ulei.
  4. Dacă folosești țepușe din lemn de bambus, înmoaie-le în apă timp de 10 minute. Dacă folosești țepușe din metal, nu e necesară nicio pregătire.
  5. În timp ce grătarul se încălzește și țepușele se înmoaie, pregătește sosul tzatziki. Pune castravetele curățat și tăiat într-o sită, sărează-l puțin și lasă-l 10 minute la scurs. Amestecă iaurtul, cățeii de usturoi, frunzele de mentă, mărarul și sucul de lămâie, fără să mai adaugi sare. Încorporează castravetele, acoperă vasul cu folie alimentară și pune-l la rece.
  6. Pregătește frigăruile, înșirând ingredientele pe țepușă în ordinea următoare: începe cu un cub de carne de pui, urmat de ceapă roșie, brânză halloumi și ardei roșu. Continuă până ajungi la capătul țepușei, având grijă ca ultimul ingredient să fie carnea de pui. Repetă procedeul pentru celelalte 3-5 țepușe. Aruncă marinada în care a stat carnea de pui.
  7. Pune frigăruile pe grătar și lasă-le să se prăjească 4-5 minute pe fiecare parte. În tot acest timp, le poți unge cu restul compoziției în care a fost marinată brânza halloumi. După 15-17 minute, frigăruile sunt gata.
  8. Înainte de a le pune în farfurii, stoarce deasupra lor ultima lămâie. Servește-le cu pite calde, sos tzatziki și o salată proaspătă, pe care o poți improviza pe loc.

De ce e nevoie să marinez carnea de pui în iaurt, suc de lămâie sau ulei, înainte să o pun pe grătar?

Spre deosebire de celelalte ingrediente cu care poți marina puiul, iaurtul îl frăgezește mai rapid și, paradoxal, mai delicat. Marinadele pe bază de oțet sau lămâie mai curând întăresc carnea și îi pot da o textură ca de cauciuc, în timp ce iaurtul o înmoaie - creează un soi de crustă în jurul proteinelor din carne.

Rezultatele cele mai bune le vei obține dacă lași carnea cel puțin 12 ore în respectiva compoziție, însă carnea va ajunge la o consistență similară și după 30-40 minute. Spre deosebire de iaurt, acidul dintr-o marinadă cu lămâie rupe fibrele din carnea de pui și îi adaugă aroma specifică, de citrice proaspete.

Carnea de pui lăsată la marinat în ulei (de preferat, de măsline) nu își va schimba nici textura, nici gustul. În schimb, uleiul creează un strat superficial de grăsime care ajută ca puiul să nu se ardă și să nu se lipească de grătar.

Valori nutriționale (per porție)

Calorii: 224

Proteine: 19 gr

Carbohidrați: 13 gr

Grăsimi: 13 gr

Alte rețete cu pui în stil grecesc care te pot inspira în bucătărie

Îți prezentăm mai jos și alte rețete cu pui în stil grecesc pe care merită să le încerci

După ce ai simțit cum aroma de oregano, cimbru și usturoi te transpune pe insulele Greciei, vei savura cu plăcere aceste frigăruie de pui și brânză halloumi la grătar. Gustul lor îți va aduce aminte de zilele de vară, de mesele în aer liber și de plăcerea de a găti. Savurează-le alături de o salată crocantă, pite grecești și sos tzatziki, pentru un prânz complet, sănătos și plin de arome mediteraneene.

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane