Piept de pui paprika cu smântână și ierburi aromatice | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Piept de pui paprika cu smântână și ierburi aromatice

Rețetă
Medie
Gata în
40 min.
Porții
4

Pieptul de pui paprika cu smântână și ierburi aromatice, o rețetă de inspirație ungurească, este sățios, savuros și cremos. Preparatul este ușor picant, însă dacă nu te numeri printre pasionații acestui gust ori gătești pentru copii, poți să folosești boia dulce în mâncare.

Principalele ingrediente ale rețetei sunt carnea de pui, paprika, smântâna și ierburile aromatice, precum cimbru și oregano. Pentru a obține un gust mai apetisant, folosește supă în loc de apă.

Ingrediente necesare pentru rețeta piept de pui paprika

  • 500 g de piept de pui dezosat, fără piele Fragedo;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • două lingurițe de oțet din vin roșu;
  • o linguriță de paprika;
  • o jumătate de linguriță de oregano;
  • o jumătate de linguriță de cimbru uscat;
  • fulgi de chilli (după gust);
  • sare și piper;

Ingrediente pentru sos

  • două linguri de ulei de măsline;
  • o ceapă;
  • 4 grăunți de usturoi pisați;
  • o linguriță de paprika;
  • o jumătate de linguriță de oregano;
  • o jumătate de linguriță de cimbru;
  • 120 ml de vin alb;
  • 240 ml de apă sau supă concentrată (stock);
  • 120 g de smântână;
  • sare și piper după gust.

Metoda de preparare a rețetei de piept de pui paprika

  1. Taie pieptul de pui în cuburi de dimensiune medie și pune-le într-un bol. Pune deasupra ulei de măsline, oțet de vin roșu, paprika și jumătate din cantitatea de oregano, cimbru uscat și fulgi de chilli. Combină toate ingredientele astfel încât să acopere complet carnea de pui.

  2. Pune pieptul de pui tăiat cubulețe într-o tigaie încinsă. După ce carnea prinde o culoare aurie, dă vasul deoparte și scoate carnea pe un recipient.

  3. În aceeași tigaie toarnă o lingură de ulei, apoi adaugă ceapa și usturoiul. Gătește ingredientele timp de 2-3 minute, după care adaugă cantitatea rămasă de paprika, oregano, cimbru și fulgii de chilli.

  4. Adaugă vin alb și apă sau supă concentrată. Mai ține preparatul pe foc până ajunge în punctul de fierbere. Dă focul mai încet, apoi pune smântâna, sare și piper după gust.

  5. Spre final, adaugă cuburile de piept de pui paprika și mai gătește preparatul timp de 5-7 minute ori până când sosul începe să se îngroașe.

  6. Presară la final pătrunjel verde tocat și servește mâncarea de piept de pui paprika cu pâine prăjită.

Modalități de servire a pieptului de pui paprika

De obicei pieptul de pui paprika poate fi servit cu o diversitate de garnituri, astfel că nu te pune în dificultate în bucătărie. Spre exemplu, îl poți servi alături de orez, cartofi natur ori piure sau chiar simplu cu pâine prăjită ori mămăligă.

Totodată, o mâncare din piept de pui paprika poate fi servită și alături de o salată de legume făcute pe grill ori proaspete. Dacă vrei să obții o mâncare mai consistentă, poți să adaugi pe lista de ingrediente cartofi, dar și ardei gras pentru o culoare mai frumoasă în farfurie.

Există o mulțime de rețete de pui paprika cu care te poți delecta odată ce le-ai învățat secretele: papricaș de curcan cu smântână, papricaș de pui cu ciuperci, papricaș cu găluște, etc.

De unde provine mâncarea de pui paprika?

Puiul paprika sau papricașul de pui este un preparat culinar popular în bucătăria ungurească. Numele mâncării provine de la condimentul colorat folosit des în bucătăria ungurească – paprika. Mâncarea de pui paprika poate fi preparată atât cu paprika iute, cât și dulce, în funcție de preferințe.

Și în bucătăria bulgărească există o variantă culinară similară, însă cantitatea de paprika adaugată în rețetă este mai mică. În plus, preparatul conține și ardei grași, de obicei verzi ori galbeni.

În România, mâncarea cu piept de pui paprika este deseori servită cu mămăligă și sos de roșii consistent.

Alte rețete cu piept de pui care te pot inspira în bucătărie

Pieptul de pui poate fi preparat într-o mulțime de variante. Îți prezentăm mai jos câteva rețete delicioase care te pot inspira în bucătărie atunci când ești în pană de idei:

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane