Vinete la cuptor umplute cu carne de pui - o rețetă orientală | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Vinete la cuptor umplute cu carne de pui - o rețetă orientală

Rețetă
Usoara
Gata în
80 min.
Porții
8

Știm că ți-am povestit până acum în numeroase rânduri cât de mult iubim carnea de pui. Ei bine, iubim și legumele, iar vinetele se numără printre preferate. Vinetele nu lipsesc niciodată din bucătăria noastră și le gătim într-o mulțime de moduri, de la salate de vinete, până la antreuri sofisticate, garnituri și preparate delicioase, așa cum este musacaua de vinete. Ce ai spune dacă am prepara o rețetă care să includă aceste două delicii?

Analizând în lung și-n lat în gastronomia internațională, ne-a atras atenția o rețetă de vinete umplute cu carne de pui, cu iz oriental. Dacă vrei și tu să descoperi cum poți aduce aromele bucătăriei turcești la tine acasă, îți vom dezvălui în rândurile următoare toate secretele de preparare ale celei mai gustoase vinete umplute la cuptor, după rețeta clasică imam bayildi a turcilor. Știm că deja ți-am făcut poftă, așa că hai să trecem la treabă!

Ingrediente pentru vinete umplute cu carne de pui

Din ingredientele din lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 8 porții de vinete cu carne tocată la cuptor. Suficiente, spunem noi, pentru a potoli apetitul tuturor pofticioșilor de la masă. Iată de ce ai nevoie pentru a prepara vinete la cuptor cu carne de pui:

  • 4 vinete, de câte aproximativ 300 g fiecare
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mediu
  • 2-3 roșii medii
  • 400 g de carne tocată din piept de pui Fragedo Deli
  • ½ ardei gras roșu, verde sau galben
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat
  • 1 lingură de pătrunjel verde tocat
  • Cimbru (opțional)
  • 200 g de cașcaval ras, parmezan sau mozzarella
  • 30 ml de ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare al rețetei cu vinete la cuptor

Acum că ai la îndemână toate ingredientele, nu mai rămâne decât să dăm startul rețetei de vinete umplute cu carne de pui. Descoperă în rândurile următoare etapele de preparare ale acestei rețete absolut gustoase din bucătăria turcească!

  1. Vom începe rețeta de vinete umplute prin pregătirea vinetelor. Taie cele 4 vinete în două, pe lung și secționează codițele. În acest fel, aspectul va fi unul deosebit. Curăță cu atenție părțile verzi din jurul cozilor, pentru a rămâne doar codițele vinetelor. Apoi, cu ajutorul unei linguri, se îndepărtează mare parte din miezul vinetelor, în așa fel încât să rămână la bază doar un strat de jumătate de cm. Presară jumătățile de vânătă cu sare și lasă-le deoparte. Vei observa că se va aduna în interior un lichid de culoare maronie.
  2. Acum vom trece la prepararea umpluturii pentru vinete la cuptor. Se va lua miezul vinetelor, alături de ceapă și de ardei (după ce acestea din urmă au fost curățate și spălate) și se vor toca cubulețe. Morcovul, în schimb, odată spălat bine, se va da pe răzătoarea mică, iar usturoiul se pisează.
  3. Pune într-o tigaie uleiul de măsline și adaugă ceapa, alături de ardei și morcov. Trage-le rapid la tigaie, la foc iute, timp de câteva minute. Când uleiul va deveni ușor portocaliu de la morcov, se vor adăuga în tigaie 50 ml de apă și se vor mai lăsa legumele pe foc pentru încă 5 minute.
  4. Când ceapa s-a înmuiat suficient și a devenit translucidă, adaugă în tigaie carnea tocată de pui. Lasă și carnea la gătit pentru aproximativ 10 minute. După acest timp, pune în tigaie roșiile date pe răzătoare sau tăiate cubulețe, împreună cu miezul de vânătă tocat cubulețe, sare, piper, usturoiul pisat și cimbru. Lasă toate ingredientele să mai fiarbă pentru 10-15 minute. La final se va adăuga și pătrunjelul verde tocat.
  5. În această etapă a rețetei, jumătățile de vinete deja s-au înmuiat, așa că tot ce trebuie să faci este să elimini lichidul amar care se formează în interior, după care să speli vinetele sub un jet de apă și să le usuci bine cu șervețele.
  6. Umplutura preparată mai devreme se va folosi pentru a umple scobitura din jumătățile de vinete. Presară pe deasupra fiecărei jumătăți cașcaval sau parmezan dat pe răzătoare. Așază apoi vinetele umplute cu carne într-o tavă de copt, toarnă în tavă o cană cu apă și acoperă tava cu o folie din aluminiu, având grijă ca aceasta să nu atingă vinetele.
  7. Introdu tava cu vinetele umplute la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, la foc mediu spre mare la cuptoarele cu gaz și la foc sus-jos pentru cuptoarele electrice.
  8. Coacerea vinetelor va dura aproximativ 1 oră. După circa 50 de minute, îndepărtează folia din aluminiu și lăsați vinetele umplute să se rumenească. Dacă te întrebai cum se fac vinetele umplute, răspunsul este: atât de simplu!

Modalități de servire pentru această mâncare de vinete turcească

Acum că rețeta de vinete gratinate a ajuns la final, ne-am decis să te inspirăm și cu modalități apetisante de servire a acestui preparat turcesc. Dacă aveți oaspeți și ați pregătit vinetele pentru o masă festivă, poți dispune vinetele umplute cu carne pe un platou, pe care să-l decorezi cu frunze de verdeață.

De asemenea, ideal ar fi să pregătești și un sos cu iaurt, care să fie servit alături de vinetele umplute. Poți prepara acest sos foarte simplu, cu iaurt, usturoi mărunțit și mărar verde tocat mărunt. Va fi un deliciu!

Alte rețete gustoase pe care să le încerci

Și cum la noi o rețetă nu vine niciodată singură, mai avem pentru tine câteva idei de preparate din bucătăria internațională pe care să le încerci. Iată propunerile noastre gustoase și apetisante:

Ești gata să aduci aromele bucătăriei tradiționale turcești pe masa celor dragi din familie? Prepară și tu vinete umplute cu carne de pui în stil turcesc, atât de fragede și suculente!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi