Ușor de făcut și cu un gust deosebit, borșul de pui este una din delicatesele gastronomiei tradiționale românești. Considerat un deliciu sănătos, acest borș de pui este mai savuros decât ciorba și bineînțeles mai acru decât supa. Poate fi servit fierbinte și consumat în orice anotimp, iar rețeta trebuie neapărat să conțină borș.
INGREDIENTE PENTRU BORȘ DE PUI
- Amestec de pui pentru ciorbă Fragedo. Se pot pune inițial, pentru mai mult gust și ghearele sau capul, dar se scot din preparat la sfârșit. De asemenea se poate adăuga pipota și ficatul.
- 1 litru borș
- 2-3 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 pătrunjel
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu
- ½ țelină medie
- Sfeclă roșie
- Verdeață proaspătă, 1 legătură pătrunjel și ½ legătură leuștean
- Cozi de ceapă verde
- Roșii opțional, dar fără partea cu semințe
- Smântână opțional
- Tăiței
- Zdrențe de ou
- Sare și piper după gust
INGREDIENTE PENTRU TĂIȚEI
- 3 gălbenușuri
- 50 g făina
- Sare și piper după gust
Se frământă aluatul, se întinde cât mai subțire, se rulează foaia și se taie tăițeii în fâșii foarte subțiri.
INGREDIENTE PENTRU ZDRENȚE DE OU
- 2 ouă
- 3 linguri făina
- ½ pahar lapte sau smântână
- Sare și piper după gust
Se amestecă bine împreună, rezultatul fiind o zeamă mai groasă. Se toarnă printr-o strecurătoare cu ochiuri mari, deasupra borșului clocotind.
MOD DE PREPARARE PENTRU BORȘ DE PUI
- Se curăță și se pregătesc rădăcinoasele care se vor adăuga în preparat. Ceapa se taie mărunt, iar legumele în cubulețe sau date prin răzătoare. Sfecla se taie precum tăițeii sau se rade pe răzătoarea cu găuri mari.
- Se spală bucățile de pui, se taie în bucăți mai mici și se pun la fiert în cca 2 litri de apă. După ce a fiert apa, se adună spuma cu ajutorul unei linguri sau cu spumiera și se aruncă.
- Se condimetează cu sare și piper.
- După 20 minute se adaugă ceapa tăiată mărunt și pe rând, legumele tăiate. Dacă folosești cartofi, îi pui ultimii deoarece au un timp de fierbere diferit față de celelalte legume.
- După ce a fiert totul se adaugă cozile de ceapă verde și borșul fiert separat. Se lasă să clocotească încă 10 minute. Acum este momentul să se adauge tăițeii, orezul (2 – 3 linguri orez spălat în prealabil) sau zdrențele.
- Când este gata borșul se condimentează cu pătrunjel și leuștean verde tocate mărunt. După preferință se poate servi cu smântână.
SUGESTII DE PREPARARE ȘI SERVIRE PENTRU BORȘ DE PUI
- Pentru a fi mai hrănitor, acest borș de pui delicios se servește cel mai bine cu tăiței de casă, fidea, zdrențe, orez sau cartofi.
- Pentru mai multă savoare borșul poate fi dres, înainte de servire, cu amestec de 2 linguri de smântână și gălbenuș de ou, ca în rețeta de supă de pui a la grec.
- Pentru o culoare mai frumoasă, roșie, când este gata borșul dăm oala la o parte și după ce s-a răcit puțin, se pune sfeclă rasă crudă într-o strecurătoare și se scufundă în oală până se acoperă sfecla cu zeamă. Se ține astfel cca 15 minute, pînă iese culoarea din sfeclă și borșul se înroșește.
- Majoritatea gospodinelor fierb borșul separat într-o crăticioară și îl adaugă după aceea cu ajutorul unei strecurătoare peste acest borș de pui.
- Dacă vrei ca ciorba să arate și mai apetisant și să fie ușor de consumat, poți desprinde carnea de pe oase, după ce stingi focul.
- Pentru un borș de pui moldovenesc, va trebui să călești legumele înainte de a le pune în oală și să completezi lista de ingrediente cu gulie, dovlecei și conopidă.
- Pentru un borș de pui ardelenesc lista de ingrediente are în plus ulei, suc de roșii, cartofi, mazăre, tarhon și frunze de varză.
SECRETE PENTRU CEL MAI BUN BORȘ DE PUI
Rețeta de borș de pui se poate adapta opțiunilor pe care le ai în frigider. Gustul și savoarea acestui borș de pui depind de ingredientele puse, dar mai ales de calitatea borșului folosit.
Ingredientele preparării borșului pot varia, dar în general, se folosește tărâță de grâu, făină de mălai, hușt, crenguțe de vișin și leuștean. Uneori se adaugă mai multe zarzavaturi pentru aromă precum pătrunjel, mărar, țelină sau se poate înlocui tărâța de grâu cu pâine neagră. Peste aceste ingrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la acrit de la 1 la 4 zile în funcție de căldura mediului înconjurător.
DIFERENȚA DINTRE BORȘ ȘI CIORBĂ
Ciorba (din turcă çorba) reprezintă în bucătăria tradițională românească unul dintre felurile principale de mâncare care se servesc la prânz (rareori la cină) la începutul mesei. Ciorba este denumirea supelor naționale românești, moldovenești, sârbești, macedonene și bulgare. În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.
ALTE SUPE SIMPLE PE BAZĂ DE CARNE DE PUI
Iată câteva alternative ușor de realizat pentru întreaga familie. Gătește-le și
bucură-i pe cei dragi cu gusturi simple însă foarte bine definite!