Plachie de pui la cuptor - alternativă la o rețetă clasică | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Plachie de pui la cuptor - alternativă la o rețetă clasică

Rețetă
Usoara
Gata în
90 min.
Porții
6

Cu siguranță ai auzit până acum sau poate chiar ai savurat clasica plachie de pește la cuptor, din bucăți proaspete de pește, roșii proaspete, căței de usturoi și untdelemn din belșug. Însă, cum noi, cei de la Transavia suntem mari iubitori ai cărnii de pui, am decis să reinterpretăm rețeta clasică dobrogeană și să înlocuim carnea de pește cu cea de pui.

Așadar, ce ai spune de o plachie de pui la cuptor, preparată într-un mod light, cu ceapă, ardei și roșii? Această rețetă poate fi întâlnită și sub denumirea de mâncare de pui cu ceapă sau tocăniță de pui cu ceapă, însă, în fapt, este vorba despre aceeași rețetă gustoasă și simplu de preparat. Ți-am făcut deja poftă? Iată cum poți prepara și tu plachie de pui la cuptor, o alternativă excelentă la rețeta originală de plachie!

Ingrediente pentru plachie de pui la cuptor

Din cantitățile de ingrediente menționate în lista de mai jos vei obține aproximativ 4-6 porții de plachie de pui, însă le poți adapta cu siguranță la numărul de persoane care se vor înfrupta din acest preparat gustos. Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături pentru o plachie de pui la cuptor ca la carte:

  • 1 pui grill Fragedo
  • 2 ardei grași mici
  • 600 g de roșii în bulion sau 500 ml de suc de roșii
  • 1 lingură de ulei
  • 1-2 frunze de dafin
  • 3 căței de usturoi
  • Piper
  • ½ linguriță de cimbru uscat
  • 600 g de ceapă
  • 2 lingurițe de sare

Mod de preparare al rețetei de plachie de pui

Ai toate ingredientele din lista de mai sus la îndemână în bucătărie? Atunci iată care sunt etapele de preparare ale celei mai gustoase rețete de plachie de pui la cuptor!

  1. Pentru început, va fi nevoie să pregătești ingredientele. Așadar, puiul întreg se va spăla bine și se vor îndepărta eventualele tuleie rămase. Puiul se va porționa atent și se vor pune deoparte aripile, pulpele, pieptul și spinarea. Roșiile se vor da pe răzătoare, ardeii se vor toca mărunt, iar ceapa se va toca fie solzișori, fie julien.
  2. Toate legumele tocate mărunt se vor pune într-o tavă pentru cuptor. Peste legume, adaugă o linguriță de sare, cimbrul uscat, puțin piper și apoi amestecă bine totul.
  3. Într-un bol separat se va adăuga carnea de pui, peste care se presară o linguriță de sare, o linguriță rasă de cimbru, puțin piper și se amestecă bine toate ingredientele.
  4. Adaugă peste legume frunzele de dafin sfărâmate, alături de usturoiul tocat mărunt. Peste toate aceste se vor așeza apoi și bucățile de carne de pui, perfect asezonate cu cimbru, sare și piper. Toarnă apoi peste ingrediente și roșiile în bulion sau sucul de roșii.
  5. Stropește totul cu puțin ulei și completează tava cu apă. Acoperă apoi tava de copt cu o folie din aluminiu și dă-o la cuptorul la foc maxim, pentru început, timp de 15 minute. Când totul dă în clocot, redu focul la aproximativ 180 de grade Celsius.
  6. După ce a trecut o oră, scoate folia din aluminiu și verifică, folosind sosul format în tava de copt pentru a stropi pulpele de pui, în așa fel încât acestea să se impregneze cu aromele de ceapă ale sosului. Rețeta de plachie de pui la cuptor a ajuns la final, așa că o poți servi cu poftă, în familie.

Sugestii de preparare și servire pentru plachie de pui

Așa cum probabil prevedeai, dacă ne urmărești pe blog de multă vreme, avem pentru tine și câteva sugestii de preparare și servire pentru plachia de pui la cuptor. Iată sfaturile noastre pentru o masă de prânz excelentă, în care plachia de pui este felul principal:

  • Dacă alegi să prepari plachia de pui cu roșii proaspete din grădină, acestea cu siguranță vor aduce un plus de gust rețetei tale. Roșiile se vor opări, apoi se vor scoate din coajă și se vor trece prin mașina de tocat, pentru a obține astfel o delicioasă pastă de tomate.
  • Pentru un plus de gust, dar și de câteva grăsimi, poți alege să sotezi legumele în tigaie, înainte de a introduce plachia de pui la cuptor. Chiar și bucățile de pui pot fi rumenite pentru câteva minute în cratiță, alături de legume.
  • Poți folosi pentru această rețetă de plachie de pui și pulpe de pui inferioare Fragedo, reducând astfel din timpul de preparare al rețetei, căci nu va mai fi nevoie să porționezi puiul întreg.
  • Servește acest preparat gustos alături de mămăliguță și de murături sau de castraveți murați, în funcție de preferințe. Chiar și câteva felii de pâine pregătită în casă pot fi o alegere excelentă de servire a plachiei de pui la cuptor.
  • O salată de sezon se potrivește și ea perfect în servirea plachiei de pui. La servire, poți alege să presari pe deasupra bucăților de carne și puțin pătrunjel verde, tocat mărunt, pentru un plus de aromă și pentru un aspect apetisant.
  • Plachia de pui poate fi păstrată și în cămară, în borcane închise ermetic, pentru a o servi de fiecare dată când ai poftă de un preparat gustos tradițional.

Alte rețete cu pui pe care să le încerci

Așa cum te-am obișnuit, mai avem pentru tine o serie de rețete cu pui pe care le-ai putea prepara pentru cei dragi. Iată ce-ți propunem să încerci:

Dacă ți-am făcut poftă de plachie de pui la cuptor, acum știi care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și care sunt etapele de preparare ale acestei rețete alternative delicioase. Poftă bună!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi